Η "ΚΡΕΜΑΛΗΣ-Δικηγορική Εταιρεία" ως Εθνικός Εμπειρογνώμον στο πρόγραμμα FreSsco

Σχετική εικόναTo FreSsco (Free movement of workers and Social security coordination) αποτελεί δίκτυο ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων στα πεδία της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων και του συντονισμού των κοινωνικοασφαλιστικών συστημάτων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Το δίκτυο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης.

Η «ΚΡΕΜΑΛΗΣ-Δικηγορική Εταιρεία» αποτελεί ένα από τα μέλη του δικτύου, εκπροσωπώντας, κατ’ αποκλειστικότητα, την Ελλάδα σε θέματα ευρωπαϊκής κοινωνικής ασφάλισης και συντονισμού των κοινωνικοασφαλιστικών συστημάτων.

 

Τα μέλη της δικηγορικής εταιρείας που συμμετέχουν επί σειρά ετών, ως ανεξάρτητοι εθνικοί εμπειρογνώμονες, είναι ο Διαχειριστής Εταίρος της και Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής Ασφάλισης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κος Κωνσταντίνος Κρεμαλής και ο Εταίρος της Δικηγόρος, Δρ. Γεώργιος Κουτσούκος.

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν από κοινού οι ανωτέρω εμπειρογνώμονες προς διεκπεραίωση στο φετινό πρόγραμμα (απαντήσεις σε ad hoc requests και ερωτηματολόγια για την Ελλάδα) ήταν και η εκπόνηση ειδικής έκθεσης για λογαριασμό όλων των μελών-κρατών της ΕΕ, σχετικά με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς και τη διοικητική πρακτική που διέπουν το ζήτημα της επιστροφής ποσών συντάξεων που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, λόγω θανάτου του δικαιούχου και μη έγκαιρης ειδοποίησης από τους κληρονόμους του.

Η εν λόγω έκθεση διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρουσιάστηκε, ως προς τα γενικά πορίσματά της, τόσο στο ετήσιο Συνέδριο του Fressco στις 01.12.2016, όσο και στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έλαβε χώρα στις 14.12.2016 σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών.