Ο Ιαματικός τουρισμός στην Ελλάδα: Προκλήσεις και νέες ευκαιρίες για επενδυτές και σημαντικούς παράγοντες

Σχετική εικόνα

Ι. Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΙΑΜΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Καθώς η επιστημονική ανάγκη για άμεση σύνδεση της σωματικής υγείας του ατόμου με την ψυχική και κοινωνική του ευεξία, με σκοπό την καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση τόσο ως προς την πρόληψη όσο και την καταστολή της νοσηρότητας, ολοένα και αυξάνει, η Ιαματική Ιατρική επαναφέρεται στο θεραπευτικό προσκήνιο ως η πλέον επίκαιρη και αποτελεσματική μορφή της ολιστικής θεραπείας (holistic theory). Μέσα από διεθνώς αναγνωρισμένες μεθόδους που εστιάζουν στην αξιοποίηση του ιαματικού εθνικού πλούτου και των εξαιρετικών θεραπευτικών του ευεργετημάτων, η Ιαματική Ιατρική χωρίς να αντικαθιστά την κλασσική ιατρική, έρχεται να λειτουργήσει ως συμπληρωματικός θεραπευτικός πυλώνας για τους ασθενείς που αποσκοπούν όχι μόνο στην ίαση του εκάστοτε νοσήματος αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους υιοθετώντας έναν υγιεινό μοντέλο διαβίωσης και θεραπείας.

 

Στη χώρα μας η Ιαματική Ιατρική, είναι γνωστή από το 1952 σε πολλές ειδικότητες της κλασσικής ιατρικής και ήδη και της οδοντιατρικής, μέσα από τις καθιερωμένες διεθνώς μορφές της Κλινικής Υδροθεραπείας, της Θαλασσοθεραπείας και της Ιατρικής Κλιματοθεραπείας. Σήμερα, μέσα από σειρά νομοθετημάτων η Ιαματική Ιατρική όχι μόνο χαίρει τεράστιας διεθνούς επιστημονικής αναγνώρισης μέσω της Π.Ο.Υ. αλλά μέσα από επικαιροποιημένες δομές και μεθόδους εντάσσεται ρητά στο εθνικό σύστημα υγείας, με τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας αναγνώρισης των μονάδων ιαματικού τουρισμού, των κέντρων ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού και των κέντρων Θαλασσοθεραπείας (όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 1 του Ν. 3498/2006) ως μονάδων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ). Ειδικότερα προς τούτο, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναγνώρισης των άνω μονάδων ως μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθορίζονται κατά το άρθ. 40 παρ. 2 β του Ν. 4272/2014 με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Τουρισμού, ενώ η αναγνώριση των κέντρων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας μετά από υποβολή σχετικής αίτησης στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

 

ΙΙ. Η ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Περαιτέρω, μέσα από την εφαρμογή των διατάξεων περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στα πλαίσια της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης (L 88/45/ 4.4.2011) που καθιερώνει η Οδηγία 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2011, η οποία και ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομο τάξη δια του Ν. 4213/2013, εγκαθιδρύεται η έννοια του Τουρισμού Υγείας που περιλαμβάνει τον Ιατρικό και Οδοντιατρικό Τουρισμό, τον Ιαματικό Τουρισμό-Θερμαλισμό και τον Τουρισμό Ευεξίας. Υπό τον όρο αυτό νοείται η διασυνοριακή «μεταφορά» υπηρεσιών υγείας με δυνατότητα συνταγογράφησης της ενδεδειγμένης ιατρικής θεραπευτικής μεθόδου σε κράτος − μέλος διάφορο από το κράτος−μέλος ασφάλισης με την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη του ασθενούς από
τα αντίστοιχα ιατρικά κέντρα της χώρας υποδοχής. Μάλιστα σύμφωνα με την ως άνω Οδηγία, και με την επιφύλαξη των όσων ορίζει σχετικά ο Κανονισμός (ΕΚ) υπ’ αριθ. 883/2004 για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας (εδώ μας ενδιαφέρει καθ’ ο μέρος αφορά στις παροχές ασθένειας του άρθ. 3 αυτού) ορίζεται κατά το άρθρο 7 παρ. 4 αυτής, ενόψει της προστασίας των ασφαλισμένων που κάνουν χρήση της διασυνοριακής περίθαλψης, πως: «Τα έξοδα της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης επιστρέφονται ή καταβάλλονται απευθείας από το κράτος μέλος ασφάλισης έως το επίπεδο των εξόδων που θα είχε καλύψει το κράτος μέλος ασφάλισης εάν η υγειονομική αυτή περίθαλψη είχε παρασχεθεί στο έδαφός του, χωρίς να υπερβαίνονται τα πραγματικά έξοδα της υγειονομικής περίθαλψης που έλαβε ο ασθενής». Κατά τούτο και η κοινωνική ασφάλιση προωθεί τον Τουρισμό Υγείας, μέσω αντίστοιχων νομοθετικών προβλέψεων για την κατοχύρωση των ασθενών που εντάσσονται στα οικεία συστήματα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας στην οποία είναι κάτοικοι.

Αναπόσπαστο τμήμα, ως εκ τούτου, του Τουρισμού Υγείας είναι και ο Ιαματικός Τουρισμός μέσω του οποίου επιδιώκεται η επέκταση των ευεργετικών θεραπευτικών μεθόδων της Ιαματικής Ιατρικής μέσω της αξιοποίησης των εθνικών ιαματικών πηγών προς όφελος χιλιάδων ασθενών ανά τον κόσμο. Σημειώνεται ότι ήδη στην Ελλάδα, που διακρίνεται τόσο για το ιδιαίτερο βιοκλίμα της, όσο και για τις εξέχουσες θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών της πηγών έχουν κατοχυρωθεί επίσημα πάνω από 35 τέτοιες πηγές (εκ των 752 θερμομεταλλικών πηγών που συναντώνται σε ευρεία κλίμακα) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Ως η πλέον σύγχρονη, συνεπώς, θεραπευτική προσέγγισης πληθώρας ασθενειών, μεταξύ των οποίων πολλών αυτοάνοσων νοσημάτων όπως π.χ. η ψωρίαση, μυοσκελετικές νόσοι, παθήσεις του νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, αιμοποιητικού, γαστρεντερικού, ουρολογικού και ενδοκρινολογικού συστήματος, καθώς και σ δερματολογικές, γυναικολογικές, αλλεργικές και περιοδοντικές παθήσεις κλπ. η συμπληρωματική αυτή εφαρμογή της Ιαματικής Ιατρικής μπορεί να συνεισφέρει αποδεδειγμένα στην πρόληψη, διατήρηση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις ασθενών όπου η παραδοσιακή ιατρική μέχρι και σήμερα αδυνατούσε να αντιμετωπίσει αυτοτελώς.

 

ΙΙΙ. ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΤΟ «ΑΝΟΙΓΜΑ» ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Η ως άνω περιγραφόμενη δράση, πέραν των προφανών πλεονεκτημάτων που δημιουργούνται στον τομέα της υγείας, που απαλλαγμένος από αγκυλώσεις του παρελθόντος αντιμετωπίζει από μια σύγχρονη πλέον οπτική τις ανάγκες και επιταγές των ασθενών, όπως καταγράφονται σε διεθνή κλίματα, προωθεί ταυτόχρονα είναι ισχυρό «άνοιγμα» της οικονομίας σε τομείς με ιδιαίτερο και διαχρονικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Δεδομένης δε της αναπόφευκτης σύζευξης μεταξύ του ευαίσθητου τομέα της υγείας και του νευραλγικού τομέα του τουρισμού, οι πρόσοδοι και τα οικονομικά ευεργετήματα για τους πιθανούς εμπλεκόμενους είναι πολυεπίπεδες, με άμεση – μεσοπρόθεσμη εφαρμογή, και συνεχώς αυξανόμενη πορεία λόγω των πολλαπλών ανοιγόμενων προοπτικών για περαιτέρω αξιοποίηση του προγράμματος λόγω της αειφόρου ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού.
Πιθανοί ενδιαφερόμενοι - αποδέκτες μιας τέτοιας επένδυσης με άμεση αναφορά στη μόνιμη διασύνδεση ασθενούς – παρόχου υπηρεσιών ιαματικού τουρισμού καθίστανται μεταξύ άλλων οι εξής:

  • Τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες ιαματικού τουρισμού, παρέχοντάς αυτές οι ίδιες ως πιστοποιημένες μονάδες υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας ή και παρέχοντας κατάλυση και λοιπές υποδομές στους διακινούμενους ασθενείς σε παρακείμενες των ιαματικών κέντρων εστίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά την τουριστική περίοδο.
  • Τουριστικοί πράκτορες που θα διασυνδέουν τους διακινούμενους ασθενείς με τα πιστοποιημένα κέντρα ιαματικού τουρισμού και τα ξενοδοχειακά καταλύματα.
  • Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη δυναμική των οποίων εντάσσονται πολλά αναγνωρισμένα ιαματικά – θερμαλιστικά κέντρα.
  • Σωματεία και οργανώσεις ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα που δρουν τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο για τα οποία η διασύνδεση με τις εθνικές αρχές για παροχή τέτοιων υπηρεσιών υγείας κρίνεται ανάγκη πρώτης προτεραιότητας για τα μέλη τους.
  • Ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που μπορούν μέσα από προγράμματα κάλυψης πρόσθετου ασφαλιστικού κινδύνου (αυτού που αφορά στην πρόληψη και καταστολή νοσημάτων μέσω παροχών ιαματικού τουρισμού) να καλύψουν πρόσθετα έξοδα και δαπάνες που εκφεύγουν από το αυτές που κατά την οικεία νομοθεσία καλύπτουν οι εθνικοί φορείς ασφάλισης.
  • Ιατροί, οδοντίατροι και λοιποί επαγγελματίες υγείας (π.χ. ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές, αισθητικοί, κινησιολόγοι κλπ.) που ειδικεύονται στην ολιστική/ιαματική ιατρική για τη στελέχωση των πιστοποιούμενων κέντρων ιαματικού τουρισμού.

Η διασύνδεση όλων των ανωτέρω ομάδων προς κάλυψη των νομικών προαπαιτούμενων είναι η πλέον ενδεδειγμένη και αποτελεσματική κατεύθυνση που μπορεί να ακολουθηθεί. Εξασφαλίζει δε όχι μόνο την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος προς όφελος χιλιάδων ασθενών, αλλά και την περαιτέρω αξιοποίηση όλων των εν δυνάμει προοπτικών και σε άλλους τομείς συναφούς υψηλού επιστημονικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος για ιδιώτες και επιχειρήσεις με ανάλογη δραστηριότητα.

 

Μαριάντζελα Βλαγκοπούλου

Εταίρος, Δικηγόρος LL.M

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.