5ετείς άδειες παραμονής για ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για άδειες παραμονής για ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα

Η άδεια διαμονής για ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ένας νέος τύπος άδειας διαμονής και αφορά πολίτες τρίτης χώρας (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) που έχουν εισέλθει στην χώρα έχοντας λάβει οποιουδήποτε είδους θεώρηση εισόδου (τύπος D ή C). Αυτή η διαδικασία έχει καθιερωθεί από τον Ν. 4146/2013, ο οποίος εισήγαγε μια φιλικότερη στάση απέναντι σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητα στην Ελλάδα. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για αυτού του είδους άδεια διαμονής έχουν ήδη ενσωματωθεί στην Κώδικα Μετανάστευσης (άρθρο 20 του Ν. 4251/2014, όπως είναι σε ισχύ μετά τις τροποποιήσεις του ν. 4332/2015). Αυτή η άδεια διαμονής είναι έγκυρη για 5 χρόνια, μπορεί να ανανεωθεί για ισόχρονη διάρκεια και για όσες φορές το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος.

 

Επωφελούμενοι του δικαιώματος εισόδου και παραμονή διάρκειας πέντε ετών είναι οι κάτοικοι τρίτων χωρών, οι οποίοι κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα είτε προσωπικώς είτε μέσω νομικού προσώπου στο οποίο κατέχουν το σύνολο των εταιρικών μεριδίων/μετοχών, υπό την προϋπόθεση ότι η ελάχιστη αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας είναι €250.000.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, 5ετή άδεια διαμονής, υποκείμενη σε ανανέωση, χορηγείται σε πολίτες τρίτων χωρών που:

  1. έχουν νομίμως εισέλθει στην χώρα με οποιουδήποτε είδους θεώρηση εισόδου ή διαμένει νόμιμα στη χώρα, ακόμη και αν ο τύπος της άδειας διαμονής που διαθέτει, δεν επιτρέπει την αλλαγή του σκοπού.
  2. έχουν προσωπικώς πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Στην περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου, αξίας €250.000, παρέχεται δικαίωμα διαμονής, μόνο εφόσον οι ιδιοκτήτες του ακινήτου είναι σύζυγοι που κατέχουν το ακίνητο εξ’ αδιαιρέτου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, το δικαίωμα διαμονής παρέχεται μόνο εάν το ποσό που έχει επενδύσει ο κάθε συνιδιοκτήτης, ανέρχεται σε €250.000.
  3. έχουν μέσω νομικού προσώπου, υπό την προϋπόθεση ότι τους ανήκουν εξ’ ολοκλήρου οι μετοχές ή τα εταιρικά μερίδια κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, το ελάχιστο ύψος της οποίας ανέρχεται σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ.
  4. έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας χρονομεριστική μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 2 του ν. 4002/2011 (ΦΕΚ 180 Α’).
  5. έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας χρονομεριστική μίσθωση βάσει του ν. 1652/1986 (ΦΕΚ 167 Α’).

Η ελάχιστη αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας (συνδυαστική αξία σε περίπτωση πλειόνων ιδιοκτησιών) και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο της χρονομεριστικής μίσθωσης είναι €250.000. Για τους πολίτες τρίτων χωρών που έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, εφόσον το ελάχιστο ύψος της μίσθωσης ανέρχεται σε €250.000, θα πρέπει να προκύπτει από το συμβόλαιο η εφάπαξ καταβολή του μισθώματος που αντιστοιχεί στη δεκαετή μίσθωση του ακινήτου. Ως τίμημα της αξίας του ακινήτου νοείται το ποσόν που αναγράφεται στο συμβόλαιο και δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ εμπορικού ή οικιστικού ακινήτου και εμπορικής και αντικειμενικής αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας. Αν ο επενδυτής αγοράζει αγροτεμάχιο ή οικόπεδο και προβαίνουν σε ανέγερση κτιρίου, το άθροισμα της αξίας του συμβολαίου αγοράς και του εργολαβικού συμφωνητικού ανέγερσης κτιρίου πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ. Η επαναπώληση του ακινήτου σε άλλον πολίτη τρίτης χώρας, κατά την περίοδο που η άδεια διαμονή είναι έγκυρη, παρέχει το δικαίωμα στο νέο αγοραστή να υποβάλει αίτηση για άδεια διαμονής, ενώ η άδεια διαμονής του πωλητή ανακαλείται.

Στην περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου, αξίας €250.000, παρέχεται δικαίωμα διαμονής, μόνο εφόσον οι ιδιοκτήτες του ακινήτου κατέχουν το ακίνητο εξ’ αδιαιρέτου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, το δικαίωμα διαμονής παρέχεται μόνο εάν το ποσό που έχει επενδύσει ο κάθε συνιδιοκτήτης, ανέρχεται σε €250.000.

Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση αρχικής άδειας διαμονής, η υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών και η παραλαβή της άδειας διαμονής ή της απορριπτικής απόφασης ή άλλων εγγράφων από τον οικείο φάκελο μπορεί να γίνεται είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη τρίτης χώρας είτε δια πληρεξουσίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η υποβολή αίτησης χορήγησης άδειας διαμονής, δια πληρεξουσίου, σε πολίτες τρίτων χωρών που ουδέποτε εισήλθαν στην Ελλάδα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο κάτοικος τρίτης χώρας απαιτείται να έχει θεώρηση εισόδου τύπου D, η οποία μπορεί να παραταθεί μέχρι και έναν χρόνο και παρέχει στον κάτοχο το δικαίωμα πολλαπλών εισόδων και ελεύθερης μετακίνησης σε όλη την επικράτειας της Ελλάδας, καθώς και το δικαίωμα ταξιδιού σε χώρες της συνθήκης Schengen για διάστημα έως και 90 ημέρες, μέσα σε ένα εξάμηνο. Στην περίπτωση αυτή, η πρόθεση αγοράς ακινήτου θα πρέπει να αποδεικνύεται με έγγραφα που αποδεικνύουν την οικονομική δυνατότητα και την πρόθεση του αιτούντα να αγοράσει το ακίνητο (π.χ. σύμβαση ανάθεσης σε δικηγορικό). Παρ’ όλα αυτά, ο υποψήφιος επενδυτής μπορεί να εφοδιαστεί με θεώρηση εισόδου τύπου C, η οποία του επιτρέπει την είσοδο σε χώρες της περιοχής Schengen έως και 90 μέρες μέσα σε ένα εξάμηνο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες για την παραλαβή των αιτήσεων των πολιτών τρίτων χωρών για χορήγηση αδειών διαμονής, εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι πλήρη, χορηγούν βεβαίωση κατάθεσης αίτησης, η διάρκεια της οποίας είναι ετήσια. Ο πολίτης τρίτης χώρας, ο οποίος κατέθεσε αίτηση χορήγησης της άδειας διαμονής και έχει λάβει τη βεβαίωση κατάθεσης αίτησης, διαμένει νομίμως στη Χώρα, για όσο χρόνο αυτή ισχύει. Ο κάτοχος βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης απολαμβάνει των δικαιωμάτων που παρέχει η άδεια διαμονής που αιτείται. Συνεπώς έχει τη δυνατότητα να προβεί σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία που αφορά στην υλοποίηση της επένδυσης και να συναλλάσσεται με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

 

Γεώργιος Ι. Κουτσούκος

Εταίρος, Δικηγόρος –Δρ. της ΚΡΕΜΑΛΗΣ-Δικηγορική Εταιρεία                          

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.