Η Golden Visa στην Ελλάδα

Το πρόγραμμα golden visa εισήχθη με τον Νόμο 4146/2013.

Στην πραγματικότητα δεν συνιστά visa αλλά άδεια διαμονής 5ετούς διάρκειας η οποία χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που είτε αποκτούν ακίνητη περιουσία αξίας 250.000 ευρώ, είτε προχωρούν σε επένδυση κεφαλαίων από 3 έως 100 εκατομμύρια ευρώ σε έργα υποδομών ή σε ελληνικές επιχειρήσεις, με τη δημιουργία 150 θέσεων εργασίας.

Υπήκοοι τρίτων χωρών, που υπόκεινται σε μια από τις ανωτέρω κατηγορίες, δύνανται με την υποβολή αίτησης και την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών να αποκτήσουν την άδεια παραμονής.

 

Στην ουσία πρόκειται για προνόμιο διαμονής και όχι υποχρέωση διαμονής καθώς υπό το ελληνικό νομοθετικό καθεστώς ο πολίτης της τρίτης χώρας δεν υπέχει καμία υποχρέωση να διαμένει στην Ελλάδα κάποιο ελάχιστο χρονικό διάστημα ανά έτος αλλά παραμένει κάτοχος της άδειας ακόμη και με λίγες μέρες διαμονή στην ελληνική επικράτεια. Αντίθετα, στην Κύπρο οι κάτοχοι των αντίστοιχων αδειών θα πρέπει να επισκέπτονται τη χώρα μία φορά στα δύο χρόνια χωρίς κάποιο χρονικό όριο, ενώ στην Πορτογαλία θα πρέπει να παραμένουν στη χώρα για τουλάχιστον 2 βδομάδες ανά διετία, στην Ισπανία 6 μήνες ανά έτος, στην Ανδόρρα 90 μέρες ανά έτος.

Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για τους επενδυτές ακινήτων  το χρηματικό όριο για την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη τοποθετεί την Ελλάδα σε μια προνομιακή κατηγορία σε σχέση με τις λοιπές χώρες.

Συγκεκριμένα : Η Μάλτα θέτει όριο μεταξύ 275.000 - 320.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή αγοράς του ακινήτου, η Λετονία 250.000 ευρώ συν 5% κρατικό τέλος για αγορά ακινήτου αποκλειστικά στη Ρήγα, η Κύπρος 300.000 ευρώ για αγορά μόνο νεόδμητων ακινήτων, η Πορτογαλία 350.000 ευρώ για αγορά ακινήτου εκτός Λισαβόνας ή 500.000 ευρώ για αγορά ακινήτου στη Λισαβόνα, η Ανδόρρα  400.000 ευρώ, η Ισπανία 500.000 ευρώ ενώ  η Ιρλανδία  2.000.000 ευρώ.

Άδεια παραμονής μπορούν να εξασφαλίσουν επίσης όλα τα μέλη της οικογένειας του επενδυτή: α) ο/η σύζυγος, β) τα κοινά τέκνα των συζύγων ή ενός εκ των συζύγων, τα οποία είναι ηλικίας κάτω των 21 ετών και γ) οι απευθείας ανιόντες συγγενείς των συζύγων. Απαιτείται η ξεχωριστή υποβολή αίτησης από κάθε μέλος. Κατά τα λοιπά, η άδεια διαμονής για τα μέλη της οικογένειάς του λήγει ή ανανεώνεται ταυτόχρονα με την άδεια του ιδιοκτήτη.

Από την άλλη πλευρά, η άδεια διαμονής δεν καθιερώνει δικαίωμα πρόσβασης σε οποιαδήποτε μορφή εργασίας και επιτρέπεται μόνο η άσκηση οικονομικής δραστηριότητας με την ιδιότητα του μετόχου εταιρείας, του μέλους Διοικητικού Συμβουλίου ή του Διευθύνοντος Συμβούλου εταιρίας.

Η απόδοση του συγκεκριμένου προγράμματος έχει ξεπεράσει το 1 δισ., ενώ μελλοντικά προβλέπεται να αυξηθεί κι άλλο.

Τα οικονομικά μεγέθη και οι αποτιμήσεις απόδοσης του προγράμματος οδηγεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε τροπολογία, που αναμένεται να κατατεθεί στο επόμενο διάστημα και θα διευρύνει το πρόγραμμα σε πολίτες τρίτων χωρών που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα πέραν του τομέα των ακινήτων. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι Golden visa θα μπορεί να αποκτήσει όποιος έχει καταθέσεις τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε προθεσμιακό τραπεζικό λογαριασμό σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα καθώς και όποιος έχει προβεί σε αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, με αξία κτήσης κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ και υπολειπόμενη διάρκεια κατά τον χρόνο αγοράς τουλάχιστον τρία έτη, μέσω πιστωτικού ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα.

Το καθεστώς αυτό παρέχει πλεονεκτήματα σε αμφότερες τις πλευρές: αφενός προσφέρει οικονομική ανάσα στην Ελλάδα και αφετέρου εξασφαλίζει σε πολίτες χωρών μη μελών της Ε.Ε. την πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό χώρο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επί ζητημάτων σχετικών με Golden Visa επικοινωνήστε:
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
T: 210-6431387
F: 210-6460313