Εθνικό Σεμινάριο TRESS (Training and Reporting on European Social Security)

Υπό την προεδρία του εθνικού εμπειρoγνώμονα Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Κρεμαλή, οι βασικοί ομιλητές του σεμιναρίου κ. Θεοδώρα Τσοτσωρού και κ. Νικόλαος Σκλήκας, υπάλληλοι του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ανέπτυξαν διεξοδικά τις απόψεις τους πάνω στο θέμα της αρχής της εξομοίωσης των πραγματικών γεγονότων και τη σώρευση των περιόδων ασφάλισης υπό το φως των Κοινοτικών Κανονισμών, ενώ εκτενής αναφορά έγινε και στο επίμαχο ζήτημα της απόδοσης δαπανών για εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος. Με εισηγήσεις παρενέβησαν οι κ. Παναγιώτης Φλέσσας και κ. Ιωάννα Κουλούρη, Δικηγόροι-Συνεργάτες της Εταιρείας, οι οποίοι κατέθεσαν τη δική τους εμπειρία κατά το χειρισμό υποθέσεων διακίνησης εργαζομένων σε θέματα υγείας και συνταξιοδότησης με παρουσίαση σειράς πρόσφατης νομολογίας, η οποία κατέδειξε τη στάση του Έλληνα δικαστή σε αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις εφαρμογής του Κοινοτικού Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας.

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε έλαβαν μέρος παριστάμενοι με εμπειρία σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Στα πλαίσια της συζήτησης αναπτύχθηκαν προβληματισμοί για την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας των διακινουμένων, αλλά και των οικονομικών των ασφαλιστικών φορέων από ενδεχόμενες καταστρατηγήσεις.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Πρόδρομος Μαυρίδης ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο κ. Filip Van Overmeiren, ως εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου του TRES, στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης.

Τέλος, στο γεύμα, που παρατέθηκε προς τιμή όλων των προσκεκλημένων, συνολικό ήταν το αίτημα για την εξασφάλιση της συνέχειας των εκπαιδευτικών σεμιναρίων ενημέρωσης και προβληματισμού με θέμα τη διακίνηση των εργαζομένων σε κράτη-μέλη της Κοινότητας. Καθολικής αποδοχής έτυχε τέλος η πρόταση για σταθερότερη συνεργασία όσων ειδικεύονται στα αντικείμενα αυτά.

Οι ενδιαφερόμενοι για τις Εθνικές Εκθέσεις του Προγράμματος TRESS και για τις σχετικές εξελίξεις μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμματεία του εθνικού εμπειρογνώμονα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.